Možná se to stalo i Vám, otevřeli jste nové balení ořechového či arašídového krému, ale na jeho povrchu Vás zarazily bílé tečky nebo větší útvary připomínající plíseň. Nebojte se, nejedná se o nic špatného! Je to totiž přirozený a nezávadný cukerný nebo tukový výkvět. Ten je způsoben zpravidla kolísáním vnějších teplot, což takový produkt může potkat nejen u Vás doma, ale hlavně po cestě k Vám, ať už při zasílání spedičními službami z e-shopu, nebo třeba při cestě na prodejnu, kde jste si jej zakoupili. Pojďme si o něm povědět něco více, v závěru pak najdete snadný tip k řešení.
Základem níže uvedeného textu je článek nejznámějšího českého výrobce ořechových krémů Big Boy.
Cukerný a tukový výkvět se neprojeví okamžitě po výrobě, ale až s určitým zpožděním. Jedná se o vyčnívající tukové nebo cukerné krystaly, které mohou mít zpočátku tvar malých bílých teček, postupně ale mohou pokrýt celý povrch krému. Tento jev, kterému nejde bez použití emulgátorů zcela zabránit, nepředstavuje žádné zdravotní riziko a v podstatě dokazuje kvalitu a hlavně čisté složení ořechového krému. Existuje i třetí varianta výkvětů, a to výkvět kakaový.
Je to snadné. Než si budete chtít na svém oblíbeném krému pochutnat, ohřejte ho třeba ve vodní lázni a promíchejte. Vše se opět krásně spojí a krém bude zase hladký jako po výrobě!
úterý | DNES | 07:30 - 14:30 |
středa | ZÍTRA | 07:30 - 14:30 |
čtvrtek | 07:30 - 14:30 | |
pátek | 07:30 - 14:30 |