
Konečná,
05. 02. 2009Vážená, obracím se na Vás s následující prosbou, protože si myslím, že budete vědět, na koho můj dotaz nasměrovat. Vedu spor s manželem v otázce probiotických potravin. Manžel tvrdí, že je zbytečné jogurty, actimely,probiotické nápoje apod.konzumovat,protože laktobacily žaludeční kyselina zničí.Na tom jsou postaveny některé potravinové doplňky nabízející laktobacily v obalech, které se mají rozpustit až ve střevu,což by dávalo manželovi za pravdu. Já zase tvrdím, že není možné, aby celoživotně propagované jogurty, zakysané nápoje a další neměly žádný účinek na zažívací flóru, hlavně se doporučují po antibioticích. Můžete prosím zaslat vyjádření k této problematice nebo můj dotaz směrovat správným směrem? Předem děkuji. Blanka Konečná, tel. 605 839 728.
Dobrý den, na tento dotaz je poměrně obtížné odpovědět. Osobně se domnívám že přínos probiotických kultur je nesporný a o využitelnosti ze zdrojů, které jste zmiňovala (jogurty apod.) nemůže být pochyb. Naproti tomu tabletové doplňky skutečně mohou mít lepší využitelnost. Rozhodně si ale nemyslím, že žaludeční kyseliny zničí všechny probiotické kultury obsažené například v jogurtu. Rozdíl je tedy podle mého názoru především v poměru využitelnosti. Za vhodné však považuji oba zdroje.